Project Uitloper in WUR

Project Uitloper – Sprouting Textile
3 september – 11 oktober 2019
Opening dinsdag 3 september 16:30-18:30 uur
Locatie:
Impulse, building 115
Stippeneng 2, 6708 WE Wageningen (Campus)
“Hoe zou het zijn om je moestuin aan je lijf te dragen of om kiemgroenten op tafelkleden te laten groeien?” In Project Uitloper hebben Annemarie Huirne en Christel Burghoorn het antwoord op deze vraag vorm gegeven.


Annemarie gebruikt als kunstenaar, ontwerper natuurlijke textiel en gerecyclede materialen. Christel werkt naast haar vak als glas in loodkunstenaar, met wild-geplukte en zelfverbouwde groenten en kruiden. Door te experimenteren met kiemgroenten en textiel zijn kunstwerken ontstaan met levensfasen: Ontkiemen, wortelen, groeien, sterven en verdorren.

“Did you ever wonder what would it be like wearing your own vegetable garden or growing sprouts on tablecloths?” In Project Uitloper Annemarie Huirne and Christel Burghoorn have been looking for answers.

As an artist and designer, Annemarie uses natural textiles and recycled materials. Besides Christel’s work as a stained glass artist, she also works with vegetables and herbs which are either home grown or foraged in the wild.
By experimenting with sprouts and textile artworks emerged which represent different stages of life: germination, rooting, growth, death and decay.


www.anyhu.nl www.christelburghoorn.nl

19 januari 2019: Kookworkshop Vergeten Groenten

Kookworkshop Vergeten groenten
Puur, gezond en lekker!Kom op 19 januari 2019 samen met Christel Burghoorn een heerlijke biologische maaltijd met vergeten groenten bereiden en aansluitend samen opeten.

Misschien overbodig om te noemen maar toch: Vergeten groenten, decennialang uit de keuken verdwenen, maar nu hebben ze een herintrede in ons eetpatroon gemaakt. Ben je benieuwd naar de smaak van b.v. aardpeer, pastinaak, palmkool, barbarakruid,
kweepeer, koolraap, rettich, winterpostelein, snijbiet, savooiekool en mierikswortel?

Deels uit eigen tuin, vers-geplukt of opgegraven. Verder werken we met biologische groenten van lokale boerderijen of de natuurwinkel.

Onbespoten, dus wel zo natuurlijk! Iedereen bereidt een deel van de maaltijd. Deze workshop wordt gehouden in huis, tuin en keuken

van Christel Burghoorn.

Deelnamekosten: € 45,00 per persoon.
Minimaal aantal deelnemers: 5 personen.
Maximaal aantal 10 personen.
Deelname alléén na inschrijving vooraf via mail of telefoon.

Datum: 19 januari 2019
Aanvang: 16:00 uur.
Eten: rond 18:00 uur.
Afsluiting: 20,30 uur.

Adres: Pijlhovestraat 22, 7521VT Enschede.
Contact: mail enjoythecrisis@gmail.com of Tel: 0628891310.
Website: www.enjoythecrisis.blogspot.nl

Voedingsallergie? Geef het bijtijds door, dan houden we daar rekening mee bij de gerechten.

Blauwe Juf

Mijn nieuwste glas in lood kunstwerk in opdracht:Blauwe Juf is klaar. Gebaseerd op een door mij gemaakte foto van een blauwe waterjuffer.

Gebrandschilderd glas in lood, gecombineerd met Tiffany techniek. Afm: 30 x 60 cm.

Detail

Al verkocht en verlaat helaas komende week het atelier al weer. Ook zo’n mooi glas in lood kunstwerk laten maken? Zie www.kunstenglaswerk.nl of neem contact op via info@kunstenglaswerk.nl

Ontwerptekening

Kunst & Glaswerk The Xmas Collection

Dit jaar heb ik voor de decembermaand de Kunst & Glaswerk Xmas Collection in het leven geroepen. Kerststerren, Geluksscherven en Tiffany raamhangers , momenteel te koop in de kunstwinkel van Concordia (Langestraat, Enschede), bij Hartware Gallerie (Haverstraatpassage, Enschede) en bij mijzelf.

Mooie glazen Tiffany kerststerren, in verschillende groottes en patronen. Keuze uit grote 12 puntige sterren, iets kleinere kompasroos-sterren, 8 puntige sterren en de kleine 6 puntige sterren. Geen één is hetzelfde, mooie kleurcombinaties, ook leuk met kerstverlichting op te hangen!

 

Kompasroos-ster in de maak.

Tiffany is een techniek waarbij gewerkt wordt met koperfolie en soldeertin om glasstukjes met elkaar te verbinden. Vaak wordt dit ook glas in lood genoemd, maar er komt hier dus helemaal geen lood bij kijken. De lijntjes tussen het glas zijn ook veelal smaller dan bij gebruik van lood, waardoor het werk er sierlijker uit ziet. En dat is voor kerststerren wel een pre.

 

Geluksscherven (Scherven brengen geluk…). Mooie stukjes glas (met en zonder brandschilderingen) om als decoratie en mini-kunstwerkje op te hangen in huis, voor het raam, in een kerststuk of in de kerstboom. Mooi om te geven, nog mooier om te krijgen! Allemaal uniek en handgemaakt.

Tiffany raam hangers €25,00

Glazen Tiffany raamhangers.  Kleurig fonkelend elementje om op te hangen voor het raam, boven de eettafel of in een kerststuk. Zie hoe de zon speelt met het gekleurde glas! (Niet alleen voor de kerst, dus kan het hele jaar blijven hangen.) Mooi kerstcadeau!

Kunst & Glaswerk The Xmas Collection is te koop in de kunstwinkel van Concordia (Langestraat, Enschede), bij Hartware Gallerie (Haverstraatpassage, Enschede) en bij mijzelf. De prijzen zijn op alle locaties hetzelfde.

Hier een overzichtje van verschillende sterren en glaasjes, en waar ze te vinden zijn. Ga vooral kijken bij Concordia en Hartware Gallerie!

Voor meer informatie, neem contact op met mijn mail: info@kunstenglaswerk.nl

6 punt sterren: 14 cm. hoog.

6 punt-ster te koop bij mij: €32,50

6 punt-ster bij Concordia: €32,50

6 punt-ster te koop bij Hartware: €32,50

6 puntster te koop bij Concordia: €32,50

Kompasroos sterren: 21 cm. hoog.

Kompasroos-ster Hartware: €50,00

Kompasroos ster bij mij te koop: €50,00

Kompasroos-ster Concordia:€50,00

 

12 punt sterren: 38 cm. hoog.

12 punt-sterren bij Concorida en Hartware: €75,00

12 punt-ster bij mij: €75,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiffany raam hangers: tot 12 cm. hoog.

Tiffany raam hanger 1 Concordia: €25,00

Tiffany raam hanger 2 Concordia: €25,00

Tiffany raam hanger 3 Concordia: €25,00

Tiffany raam hanger 4 Concordia: €25,00

Tiffany raam hanger 5 Concordia: €25,00

Project Uitloper #5 Kiemjuwelen

In het weekend van 20 en 21 mei 2017 presenteerden Annemarie Huirne en ikzelf(Christel Burghoorn) het 5e deel van ons Project Uitloper in Museum Twentse Welle in Enschede, tijdens het Maker Festival Twente.

In Project Uitloper laten wij kiemgroentes groeien op stof en textiel, en experimenteren met de toepasbaarheid daarvan op b.v. tafeltextiel, kleding en bij dit laatste deel o.a. op sieraden. Om onze Carbon Footprint zo klein mogelijk te houden werken wij alleen met natuurlijke materialen en stoffen. Voor de presentatie bij het Maker Festival waren de uitgangspunten: kiemjuwelen, stiepeltekens en tarwegraskleding.

Al snel waren we het erover eens dat we in dit deel van het project 2 bodywarmers met tarwegras wilden maken, waarvan 1 met gras naar buiten, en 1 met wortel naar buiten gepresenteerd zou worden.

Annemarie naaide 2 bodywarmer-patronen van hennepsubstraat met kaasdoek aan de onderkant. En op basis van Twentse stiepeltekens (geveltekens) maakte zij omhang-doeken met stukjes substraat in stiepel-motieven.

Ik maakte 3 ‘kiemjuwelen van henneptouw met hennepsubstraat.

Vervolgens heb ik alle doeken, juwelen en bodywarmer-patroondelen ingezaaid met verschillende soorten kiemzaden. Vervolgens moesten de kiemen vooral vochtig gehouden worden. We hadden berekend dat  10 dagen genoeg zou zijn om alles op een mooie lengte te hebben tijdens het presentatieweekend. Al snel begonnen alle kiemen uit te lopen, en gestimuleerd door de warme dagen veranderde het atelier van Annemarie (waar wij alles te kiemen hadden neergelegd) al snel in een broeikas met mooie kleurige kiem-akkers.

Kiemjuweel 1

kiemjuweel 3

Voor het Maker Festival Twente op 20 en 21 mei brachten we alle Uitlopers naar Museum Twentse Welle, presenteerden de kiemjuwelen mooi op een grote tafel, en de tarwegrasvesten en stiepel-kiemdoeken op een ophangframe. Alle kiemen (behalve helaas de Chinese prei-kiemen) waren precies in het mooiste stadium van hun groei, en ondanks de droge lucht in het museum hielden ze zich goed. De bezoekers waren allemaal verrast en onder de indruk van onze presentatie, en wijzelf waren ook tevreden met het resultaat.

Een paar dagen later hebben we een fotosessie gedaan met model Dorien, die een jaar eerder ook model was voor ons bij het IAmMedia event waar we met een eerder Uitloper-deel aan deelnamen.

Onze hartelijke dank aan:  Zaadhandel De Peuleschil, voor alle gesponsorde kiemzaden, TETEM kunstruimte, organisatie van het Maker Festival Twente, Dorien Broenink, model, Richard Bussink, fotografie eindresultaat.

Nieuwe kookworkshops


Fermenteer-workshop: Sauerpower!

Oude ambachtelijke keukengeheimen uit verschillende culturen worden in deze workshop gecombineerd met groentes en kruiden van deze tijd. Oerhollandse zuurkool met een Oosterse twist, Koreaanse Kimchi waar iedereen wakker van wordt, en de aloude Hangop, verwerkt tot Labne. In een middag tot avond leer je de beginselen van het fermenteren, aan de hand van deze 3 gerechten.

 

  • Datum: 24 november en/of 1 december 2016.
  • Locatie: Atelier Buitengewoon, Wiggersbosweg 25, Enschede (tegen Oldenzaal aan).
  • Tijd: 15:00 tot 19:00 uur.
  • Kosten: €35,00.
  • DEELNEMERS: 5 tot 8 personen.

Deelname op volgorde van aanmelding. Voor meer informatie en aanmelding, mail naar Christel Burghoorn:
enjoythecrisis@gmail.com

Kosten: €35,00 (Dit is exclusief weckpotten en andere benodigdheden, waarin de gerechten bereid worden, en die u na afloop mee naar huis neemt. )

Parkeren kan op het erf bij het Atelier. Met openbaar vervoer is het Atelier met de bus (60,62) te bereiken, uitstappen op de Oldenzaalsestraat bij de Veendijk, dan 5 minuten lopen.

Wanneer je een voorkeur voor een andere dag hebt, laat het weten, wellicht doen we nog een andere workshop-dag bij voldoende belangstelling.

Palmkool

En dan is er ook nog deze mogelijkheid:

Kookworkshop: Biologisch koken met Vergeten groenten.

Puur, gezond en lekker koken!
Het is november, de oogst is binnen, nu is de tijd om er lekker eten van te maken. Kom samen een heerlijke biologische maaltijd met vergeten groenten bereiden en aansluitend opeten.

Misschien overbodig om te benoemen maar toch: Vergeten groenten, decennialang uit de keuken verdwenen, maar nu zijn ze een herintrede in ons eetpatroon aan het maken. Ben je benieuwd naar de smaak van b.v. aardpeer, pastinaak, palmkool, barbarakruid, kweepeer, koolraap, rettich, winterpostelein, snijbiet, savooiekool, mierikswortel?
Deels komen ze uit eigen tuin, dus versgeplukt of opgegraven. Verder werken we met biologische groenten van locale boerderijen of de natuurwinkel. Onbespoten, en wel zo natuurlijk dus!

Datum: 25 november en/of 2 december 2016.
Deze workshop wordt gehouden in huis, tuin en keuken van Christel Burghoorn.
Adres: Pijlhovestraat 22, 7521VT Enschede.
Kosten: €50,00 per persoon.
Aantal deelnemers: 5 tot 10 personen.

Deelname op volgorde van aanmelding.

Aanvang: 15:00 uur.
Eten: rond 18:00 uur.
Afronding: 20:30 uur. (Je kunt ook eerder weggaan).

Mocht je interesse hebben om deze workshop op een andere dag te doen, laat het weten, dan kijken we of er nog een andere dag ingeplant kan worden. Voedingsallergie? Geef het bijtijds door, dan houden we daar rekening mee bij de gerechten.

Nieuw glas in lood ingebouwd: Zwaard en Kersenbloesem

zwaard + kersenbloesem

Afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan een nieuw gebrandschilderd glas in lood raam in opdracht. Deze week heb ik het ingebouwd naast de voordeur van de opdrachtgever: de voorzitter van de Aikikan vereniging Eddy Halfweg en zijn familie. Het is een raam met Aikido- / Japanse thema’s: kersenbloesems en een Aikido-zwaard. Ben beretrots op mijn nieuwe meesterwerk. Door de maat lastig te fotograferen, maar het geeft een idee.  zwaard en kers detail handvatzwaard en kers detail 2

zwaard + kers 2 kopie

Beeldend kunstenaar gespecialiseerd in gebrandschilderd glas, en glas in lood. In opdracht, voor gelegenheid of expositie. Zie ook www.kunstenglaswerk.nl Enjoy the Crisis seizoensgebonden workshops, kookworkshops met wildpluk-wandeling en eten uit eigen groentetuin. Ingemaakte producten.