Project Uitloper #5 Kiemjuwelen

In het weekend van 20 en 21 mei 2017 presenteerden Annemarie Huirne en ikzelf(Christel Burghoorn) het 5e deel van ons Project Uitloper in Museum Twentse Welle in Enschede, tijdens het Maker Festival Twente.

In Project Uitloper laten wij kiemgroentes groeien op stof en textiel, en experimenteren met de toepasbaarheid daarvan op b.v. tafeltextiel, kleding en bij dit laatste deel o.a. op sieraden. Om onze Carbon Footprint zo klein mogelijk te houden werken wij alleen met natuurlijke materialen en stoffen. Voor de presentatie bij het Maker Festival waren de uitgangspunten: kiemjuwelen, stiepeltekens en tarwegraskleding.

Al snel waren we het erover eens dat we in dit deel van het project 2 bodywarmers met tarwegras wilden maken, waarvan 1 met gras naar buiten, en 1 met wortel naar buiten gepresenteerd zou worden.

Annemarie naaide 2 bodywarmer-patronen van hennepsubstraat met kaasdoek aan de onderkant. En op basis van Twentse stiepeltekens (geveltekens) maakte zij omhang-doeken met stukjes substraat in stiepel-motieven.

Ik maakte 3 ‘kiemjuwelen van henneptouw met hennepsubstraat.

Vervolgens heb ik alle doeken, juwelen en bodywarmer-patroondelen ingezaaid met verschillende soorten kiemzaden. Vervolgens moesten de kiemen vooral vochtig gehouden worden. We hadden berekend dat  10 dagen genoeg zou zijn om alles op een mooie lengte te hebben tijdens het presentatieweekend. Al snel begonnen alle kiemen uit te lopen, en gestimuleerd door de warme dagen veranderde het atelier van Annemarie (waar wij alles te kiemen hadden neergelegd) al snel in een broeikas met mooie kleurige kiem-akkers.

Kiemjuweel 1
kiemjuweel 3

Voor het Maker Festival Twente op 20 en 21 mei brachten we alle Uitlopers naar Museum Twentse Welle, presenteerden de kiemjuwelen mooi op een grote tafel, en de tarwegrasvesten en stiepel-kiemdoeken op een ophangframe. Alle kiemen (behalve helaas de Chinese prei-kiemen) waren precies in het mooiste stadium van hun groei, en ondanks de droge lucht in het museum hielden ze zich goed. De bezoekers waren allemaal verrast en onder de indruk van onze presentatie, en wijzelf waren ook tevreden met het resultaat.

Een paar dagen later hebben we een fotosessie gedaan met model Dorien, die een jaar eerder ook model was voor ons bij het IAmMedia event waar we met een eerder Uitloper-deel aan deelnamen.

Onze hartelijke dank aan:  Zaadhandel De Peuleschil, voor alle gesponsorde kiemzaden, TETEM kunstruimte, organisatie van het Maker Festival Twente, Dorien Broenink, model, Richard Bussink, fotografie eindresultaat.