Over

01 kopie
De Gaymansglazen, vijfdelig glas in lood speciaal voor de Villa de Keizer gemaakt.
christel v Julia
Foto: Julia Blaukopf

Christel Burghoorn(1968) studeerde in 1994 af aan de kunstacademie in Enschede bij de Vakgroep Gemengde Media. Christel maakt kunstwerken en glas in lood in opdracht, voor exposities en als vrij werk. Haar kunst is geïnspireerd door elementen en vormen uit de natuur, maar ook door licht en donker, vloeibaar versus vaste vorm, voortbeweging en transparantie. Het werk heeft een symbolische laag, waarin mystiek samengaat met alledaagse onderwerpen zoals kleine dagelijkse dingen die haar opvallen.

Tot 2000 werkte zij vanuit haar atelier op de Bamshoeve, tot de vuurwerkramp daar een eind aan maakte door het wegvagen van de hele wijk waarin de Bamshoeve zich bevond. In de jaren hierna werkte Christel vanuit eigen huis aan de verdieping van haar kunstpraktijk en specialisatie in glaskunst, met name gebrandschilderd glas in lood in de breedst mogelijke toepassingen. Begin 2010 verplaatste zij haar ateliefabrieksschool etcr Kunst en Glaswerk naar de binnenstad van Enschede (Fabrieksschool, Noorderhagen 13), waar zij daarnaast, onder de naam Enjoy the Crisis (naar aanleiding van het anti-kraak gebruik van de ruimtes), een succesvolle, low budget – high impact expositieruimte opzette.

Na veel exposities en andere culturele evenementen kwam helaas eind 2013 een eind aan het gebruik van de Fabrieksschool. Christel verhuisde haar atelier naar een nieuwe locatie, waar voor exposities geen ruimte meer was, derhalve begon hier een nieuwe vorm voor Enjoy the Crisis: Grow your own Food. Beginnend met Proeftuin etc pompoenETC, een verticale groentetuin met gewone groentes en eetbaar onkruid, feestelijk gepresenteerd in december 2013 in het nieuwe atelier aan de Meeuwenstraat 160. De Proeftuin-opstelling is nog tot eind augustus te zien in het Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp.

Thuisfront atelierDe plannen moesten echter nogmaals omgegooid worden, en sinds eind april 2014 werkt Christel vanuit eigen Thuisfront aan de Pijlhovestraat 22 in Enschede. Onvermoeibaar werd huiskamer omgebouwd tot werkkamer en Enjoy the Crisis wordt vooral vanuit de keuken, en groentetuin achter het huis voortgezet met seizoensgebonden evenementen. Kookworkshops met wildplukwandeling, en eten uit eigen groentetuin worden met regelmaat georganiseerd (zie voor meer info hoofdstuk Workshops). De werkruimte achterin de tuin, waar Christel en partner Jurgen Kuipers beide werken, is inmiddels verbouwd en zoveel mogelijk vergroot.  Daarnaast is contact gelegd met Atelier Buitengewoon op de Wiggersbosweg 25, net buiten Oldenzaal, om ook daar seizoensgebonden workshops te gaan doen in de mooie omgeving van de daar gelegen boerderij.klaverzuring

Voor grote en kleine Kunst en Glaswerk-opdrachten kunt u terecht bij Christel Burghoorn. Zie voor meer informatie ook de website www.kunstenglaswerk.nl

Voor meer informatie over Enjoy the Crisis, het groengebeuren en workshops: zie www.enjoythecrisis.blogspot.com

Adres:

Pijlhovestraat 22, 7521 VT Enschede

tel: 053 4777928 mob.: 06 28891310

Mail:

  • info@christelburghoorn.nl
  • info@kunstenglaswerk.nl
  • enjoythecrisis@gmail.com

Links naar diverse projecten en activiteiten:

Beeldend kunstenaar gespecialiseerd in gebrandschilderd glas, en glas in lood. In opdracht, voor gelegenheid of expositie. Zie ook www.kunstenglaswerk.nl Enjoy the Crisis seizoensgebonden workshops, kookworkshops met wildpluk-wandeling en eten uit eigen groentetuin. Ingemaakte producten.