Project Uitloper

Tekst en foto’s:
richiebuzz
Hoe zou het zijn om zaden op stoffen te laten ontkiemen en wat kun je daarmee, als beeldend kunstenaar?

Enkele maanden geleden alweer, tijdens een bijeenkomst in het Wowlab van kunstenaar Wout Zweers kwamen verschillende kunstenaars samen om iets te ontwikkelen voor het Maker Festival Twente. Samenwerking vanuit verschillende disciplines was de opzet van deze bijeenkomst. Thema’s zoals zelfvoorzienendheid, de agrarische roots van Twente, recycling en innovatie op textielgebied werden bediscussieerd.
Al snel ontstond het idee om textiel te gebruiken als kiembodem. Kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn sloegen de handen ineen om te gaan experimenteren. Zo ontstond Project Uitloper.

 

uitloper__DSC2671

 

Naast haar vak als glas-in-loodkunstenaar werkt Christel ook met wild-geplukte en zelfverbouwde groenten en kruiden. Wat dat aangaat heeft ze een missie te vervullen: Mensen zich ervan bewust maken dat wat er in hun directe omgeving groeit ook heel lekker en gezond is. Annemarie werkt met name met wolvilt en gerecyclede materialen. Met haar werk belicht zij de schoonheid van natuurlijke materialen. Hierin speelt het thema duurzaamheid een prominente rol.

 

uitloper__DSC2686 uitloper__DSC2694 uitloper__DSC2708

 

Het idee van een tafelkleed waarop de kruiden en kiemgroenten groeien die je over je salade kunt strooien, ontstaat. Textiel wordt natuurlijk ook op het lichaam gedragen. Hoe zou het zijn om je moestuin bij je te hebben?
De Fleur-de-lys motieven en blokpatronen van damasten tafelkleden worden gebruikt als visueel uitgangspunt.
Na het inzaaien ontstaan er uit de platte vlakken driedimensionale kiem-patronen die wel wat weghebben van miniatuurakkers of -bossen, wat weer associaties oproept met het Twentse landschap. Allemaal interessante bevindingen voor het vervolg?

 

uitloper__DSC2682 uitloper__DSC2706 uitloper__DSC2732 uitloper__DSC2743

 

De eerste resultaten van het experiment van Project Uitloper zijn te bezichtigen én te proeven op het Maker Festival Twente dat zaterdag 28 en zondag 29 mei plaatsvindt in de Performance Factory in Enschede.

HTTP://MAKERFESTIVALTWENTE.NL/

Zaterdag 28 Mei en zondag 29 mei 2016, Enschede, Performance Factory

Performance Factory
Gebouw Noord-West verdieping 1 en 2
Hoge Bothofstraat 45
7511 ZA Enschede
www.performance-factory.nl