Project Uitloper #5 Kiemjuwelen

In het weekend van 20 en 21 mei 2017 presenteerden Annemarie Huirne en ikzelf(Christel Burghoorn) het 5e deel van ons Project Uitloper in Museum Twentse Welle in Enschede, tijdens het Maker Festival Twente.

In Project Uitloper laten wij kiemgroentes groeien op stof en textiel, en experimenteren met de toepasbaarheid daarvan op b.v. tafeltextiel, kleding en bij dit laatste deel o.a. op sieraden. Om onze Carbon Footprint zo klein mogelijk te houden werken wij alleen met natuurlijke materialen en stoffen. Voor de presentatie bij het Maker Festival waren de uitgangspunten: kiemjuwelen, stiepeltekens en tarwegraskleding.

Al snel waren we het erover eens dat we in dit deel van het project 2 bodywarmers met tarwegras wilden maken, waarvan 1 met gras naar buiten, en 1 met wortel naar buiten gepresenteerd zou worden.

Annemarie naaide 2 bodywarmer-patronen van hennepsubstraat met kaasdoek aan de onderkant. En op basis van Twentse stiepeltekens (geveltekens) maakte zij omhang-doeken met stukjes substraat in stiepel-motieven.

Ik maakte 3 ‘kiemjuwelen van henneptouw met hennepsubstraat.

Vervolgens heb ik alle doeken, juwelen en bodywarmer-patroondelen ingezaaid met verschillende soorten kiemzaden. Vervolgens moesten de kiemen vooral vochtig gehouden worden. We hadden berekend dat  10 dagen genoeg zou zijn om alles op een mooie lengte te hebben tijdens het presentatieweekend. Al snel begonnen alle kiemen uit te lopen, en gestimuleerd door de warme dagen veranderde het atelier van Annemarie (waar wij alles te kiemen hadden neergelegd) al snel in een broeikas met mooie kleurige kiem-akkers.

Kiemjuweel 1
kiemjuweel 3

Voor het Maker Festival Twente op 20 en 21 mei brachten we alle Uitlopers naar Museum Twentse Welle, presenteerden de kiemjuwelen mooi op een grote tafel, en de tarwegrasvesten en stiepel-kiemdoeken op een ophangframe. Alle kiemen (behalve helaas de Chinese prei-kiemen) waren precies in het mooiste stadium van hun groei, en ondanks de droge lucht in het museum hielden ze zich goed. De bezoekers waren allemaal verrast en onder de indruk van onze presentatie, en wijzelf waren ook tevreden met het resultaat.

Een paar dagen later hebben we een fotosessie gedaan met model Dorien, die een jaar eerder ook model was voor ons bij het IAmMedia event waar we met een eerder Uitloper-deel aan deelnamen.

Onze hartelijke dank aan:  Zaadhandel De Peuleschil, voor alle gesponsorde kiemzaden, TETEM kunstruimte, organisatie van het Maker Festival Twente, Dorien Broenink, model, Richard Bussink, fotografie eindresultaat.

Nieuwe kookworkshops


Fermenteer-workshop: Sauerpower!

Oude ambachtelijke keukengeheimen uit verschillende culturen worden in deze workshop gecombineerd met groentes en kruiden van deze tijd. Oerhollandse zuurkool met een Oosterse twist, Koreaanse Kimchi waar iedereen wakker van wordt, en de aloude Hangop, verwerkt tot Labne. In een middag tot avond leer je de beginselen van het fermenteren, aan de hand van deze 3 gerechten.

 

  • Datum: 24 november en/of 1 december 2016.
  • Locatie: Atelier Buitengewoon, Wiggersbosweg 25, Enschede (tegen Oldenzaal aan).
  • Tijd: 15:00 tot 19:00 uur.
  • Kosten: €35,00.
  • DEELNEMERS: 5 tot 8 personen.

Deelname op volgorde van aanmelding. Voor meer informatie en aanmelding, mail naar Christel Burghoorn:
enjoythecrisis@gmail.com

Kosten: €35,00 (Dit is exclusief weckpotten en andere benodigdheden, waarin de gerechten bereid worden, en die u na afloop mee naar huis neemt. )

Parkeren kan op het erf bij het Atelier. Met openbaar vervoer is het Atelier met de bus (60,62) te bereiken, uitstappen op de Oldenzaalsestraat bij de Veendijk, dan 5 minuten lopen.

Wanneer je een voorkeur voor een andere dag hebt, laat het weten, wellicht doen we nog een andere workshop-dag bij voldoende belangstelling.

Palmkool

En dan is er ook nog deze mogelijkheid:

Kookworkshop: Biologisch koken met Vergeten groenten.

Puur, gezond en lekker koken!
Het is november, de oogst is binnen, nu is de tijd om er lekker eten van te maken. Kom samen een heerlijke biologische maaltijd met vergeten groenten bereiden en aansluitend opeten.

Misschien overbodig om te benoemen maar toch: Vergeten groenten, decennialang uit de keuken verdwenen, maar nu zijn ze een herintrede in ons eetpatroon aan het maken. Ben je benieuwd naar de smaak van b.v. aardpeer, pastinaak, palmkool, barbarakruid, kweepeer, koolraap, rettich, winterpostelein, snijbiet, savooiekool, mierikswortel?
Deels komen ze uit eigen tuin, dus versgeplukt of opgegraven. Verder werken we met biologische groenten van locale boerderijen of de natuurwinkel. Onbespoten, en wel zo natuurlijk dus!

Datum: 25 november en/of 2 december 2016.
Deze workshop wordt gehouden in huis, tuin en keuken van Christel Burghoorn.
Adres: Pijlhovestraat 22, 7521VT Enschede.
Kosten: €50,00 per persoon.
Aantal deelnemers: 5 tot 10 personen.

Deelname op volgorde van aanmelding.

Aanvang: 15:00 uur.
Eten: rond 18:00 uur.
Afronding: 20:30 uur. (Je kunt ook eerder weggaan).

Mocht je interesse hebben om deze workshop op een andere dag te doen, laat het weten, dan kijken we of er nog een andere dag ingeplant kan worden. Voedingsallergie? Geef het bijtijds door, dan houden we daar rekening mee bij de gerechten.

Nieuw glas in lood ingebouwd: Zwaard en Kersenbloesem

zwaard + kersenbloesem

Afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan een nieuw gebrandschilderd glas in lood raam in opdracht. Deze week heb ik het ingebouwd naast de voordeur van de opdrachtgever: de voorzitter van de Aikikan vereniging Eddy Halfweg en zijn familie. Het is een raam met Aikido- / Japanse thema’s: kersenbloesems en een Aikido-zwaard. Ben beretrots op mijn nieuwe meesterwerk. Door de maat lastig te fotograferen, maar het geeft een idee.  zwaard en kers detail handvatzwaard en kers detail 2

zwaard + kers 2 kopie

23 juli: Zomerse Buitenkook-workshop in de Dynamo Expo tuin

In de moestuin van Dynamo Expo groeit en bloeit allerlei lekkers. Samen met Christel Burghoorn gaan we op 23 juli de verse ingrediënten uit de tuin plukken en kleine gerechten bereiden, die we deels boven het vuur gaan koken. En aan het einde van de middag gaan we samen ervan genieten!

Voor wie: volwassenen vanaf 18 jaar en kinderen onder begeleiding
Kosten: € 17,50 p.p. (kinderen € 12,50) voor een workshopmiddag incl. een zelfgekookte maaltijd en drankjes.

Deelname alleen na aanmelding: Stuur een mailtje naar info@dynamo-expo.nl o.v.v. het aantal personen. Het maximum aantal personen per workshop is 15. Dus geef je snel op!

Tijden: tussen 15:00 en 17:30 uur.

Locatie: Dynamo Expo, H.B. Blijdensteinlaan 85, Enschede.

Foto: Eddy van ’t Westende

Project Uitloper #2 de kiemjurk

Afra achterkant jurkGisteren geinterviewd door Mandy de Jong, voor de Tubantia, en vandaag op de voorpagina en binnenzijde van de krant met een artikel over ons (Annemarie Huirne en ik, Christel Burghoorn) Uitloper project.

Op de voorpagina de jurk in volle glorie bij de presentatie bij I am Media, afgelopen donderdag, gedragen door Dorien Broenink. En omdat we nog meer mooie plaatjes hebben… op de andere bijgevoegde foto’s Dorien en ons andere topmodel, Afra Willems.  In de door ons bedachte en gemaakte kiemjurk.

Schermafbeelding 2016-07-13 om 11.16.03

Dorien profielFoto’s van de modellen met de jurk door Annemarie Huirne, foto van ons met de jurk in krant door Annina Romita. Afra bank   Afra benenAfra catwalkSchermafbeelding 2016-07-13 om 11.13.59

Project Uitloper

Tekst en foto’s:
richiebuzz
Hoe zou het zijn om zaden op stoffen te laten ontkiemen en wat kun je daarmee, als beeldend kunstenaar?

Enkele maanden geleden alweer, tijdens een bijeenkomst in het Wowlab van kunstenaar Wout Zweers kwamen verschillende kunstenaars samen om iets te ontwikkelen voor het Maker Festival Twente. Samenwerking vanuit verschillende disciplines was de opzet van deze bijeenkomst. Thema’s zoals zelfvoorzienendheid, de agrarische roots van Twente, recycling en innovatie op textielgebied werden bediscussieerd.
Al snel ontstond het idee om textiel te gebruiken als kiembodem. Kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn sloegen de handen ineen om te gaan experimenteren. Zo ontstond Project Uitloper.

 

uitloper__DSC2671

 

Naast haar vak als glas-in-loodkunstenaar werkt Christel ook met wild-geplukte en zelfverbouwde groenten en kruiden. Wat dat aangaat heeft ze een missie te vervullen: Mensen zich ervan bewust maken dat wat er in hun directe omgeving groeit ook heel lekker en gezond is. Annemarie werkt met name met wolvilt en gerecyclede materialen. Met haar werk belicht zij de schoonheid van natuurlijke materialen. Hierin speelt het thema duurzaamheid een prominente rol.

 

uitloper__DSC2686 uitloper__DSC2694 uitloper__DSC2708

 

Het idee van een tafelkleed waarop de kruiden en kiemgroenten groeien die je over je salade kunt strooien, ontstaat. Textiel wordt natuurlijk ook op het lichaam gedragen. Hoe zou het zijn om je moestuin bij je te hebben?
De Fleur-de-lys motieven en blokpatronen van damasten tafelkleden worden gebruikt als visueel uitgangspunt.
Na het inzaaien ontstaan er uit de platte vlakken driedimensionale kiem-patronen die wel wat weghebben van miniatuurakkers of -bossen, wat weer associaties oproept met het Twentse landschap. Allemaal interessante bevindingen voor het vervolg?

 

uitloper__DSC2682 uitloper__DSC2706 uitloper__DSC2732 uitloper__DSC2743

 

De eerste resultaten van het experiment van Project Uitloper zijn te bezichtigen én te proeven op het Maker Festival Twente dat zaterdag 28 en zondag 29 mei plaatsvindt in de Performance Factory in Enschede.

HTTP://MAKERFESTIVALTWENTE.NL/

Zaterdag 28 Mei en zondag 29 mei 2016, Enschede, Performance Factory

Performance Factory
Gebouw Noord-West verdieping 1 en 2
Hoge Bothofstraat 45
7511 ZA Enschede
www.performance-factory.nl

Vestingval Elburg

Vanaf morgen mogen een aantal van mijn kunstwerken deel nemen aan het Vestingval Elburg. Dit kleine vestingstadje met een enorme hoeveelheid historische monumenten, organiseert van 4 tot en met 14 mei 2016 voor de 5e keer dit kunst- en cultuurfestival. Samen met Danielle Spoelman, Martine Berkenbosch, Annette Krijnen en Katinka Hamming nemen wij deel als kunstcollectief ZT.

_Pauw_g10i7
Dit beeld “Pauw” is te zien in de Theekoepel.

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Enschede en Stichting Vestingval Elburg.

Zie ook www.vestingvalelburg.nl

Beeldend kunstenaar gespecialiseerd in gebrandschilderd glas, en glas in lood. In opdracht, voor gelegenheid of expositie. Zie ook www.kunstenglaswerk.nl Enjoy the Crisis seizoensgebonden workshops, kookworkshops met wildpluk-wandeling en eten uit eigen groentetuin. Ingemaakte producten.